19 Mart 2008 Çarşamba

RENKLERİN ÇEKİCİLİĞİ


Renklerin, yüzyıllarca insanlar üzerindeki etkileri tartışılmıştır. Bunun üzerine birçok bilimadamı insanlar üzerindeki etkiyi deneylerle, gözlemlerle araştırmıştır. Bunun sonucunda, araştıran bilimadamlarının renkler üzerinde ortak bir kararı oluşmuştur. Örnek olarak ; pembe- sevgiyi , kırmızı- aşkı , siyah- hüznü, duygusallığı , beyaz- temizliği ve saflığı , kahverengi- gerçekçiliği temsil etmektedir. Bazı renklerin çekiciliği vardır; pembe, kırmızı gibi... Renklerin çekiciliğinden, insan üzerinde yarattığı etkilerden yararlanmak ve bu etkileri pazara dönüştürmek isteyen firmalar renkler üzerinde çalışmalar yapıp ürün satışlarını arttırmak amacıyla belirli bir strateji içerisinde ilerlemektedirler. Birkaç örnek vermek gerekirse ; IPOD Nano - renkli ipodları- , ASUS Bilgisayar -renklii bilgisayarları- , VESTEL'in renkli bilgisayarları, hemen hemen bütün cep telefonları ve bunlar gibi birçoğu. Ipod'u ele alacak olursak, ilk başlarda piyasaya beyaz ve siyah ipodlarla girdiler, daha sonra daha geniş kitleye hitap etmek amacıyla özellikle kız çocukları baz alınarak renkli ipod üretimine geçilmiştir. Bu atılımla başarılı olduklarını da düşünüyorum. İpod'un satış oranlarına bakarsak bu son atılımdan önce ve sonra büyük bir artışın olduğunu görmekteyiz.
Genellikle bayanlara hitap eden görüşünüş , renk ve tasarımın hakim olduğu bir tüketim ortamı vardır. Farklı boyutta örnek vermek gerekirse, bir Marlboro müşteri temsilcisinin bir sigara tanıtımında aktardığı " son dönemde çıkan Bianca ; -ince, uzun, filtre bölümü simli ve paketleri pembe, mor, vb.- , Polo ; -sadece ince , uzun ve diğer sigaralardan daha hafif- , Eve ; -ince, uzun, çiçekli paketlerde ve sadece free shoplarda satılmakta- , bunları genellikle bayanlar için ürettiklerini çünkü bayanların dış görünüşe çok önem verdiklerini ve ellerinde tuttukları sigaranın bile bir albenisi olması gerektiğini düşündüğü için üreticiler bu markaları ve farklı sigaraları bayanlar için ürettiklerini söylüyorlar". Bunun üzerine ben de bir fikir ortaya atıyorum. En başında bahsettiğim gibi renklerin çekiciliğinden yola çıkarak sigaralarında renkli üretilebileceğini düşünüyorum. Düşünsenize bir bayan pembe sigara içerken diğeri ise kırmızı sigara içermiş :))
SİMGE TOSUN

3 yorum:

özge güleç dedi ki...

Renkli sigaralar kısmı çok ilginç :) sigara sağlığa zararlıdır öncelikle bunu vurgulayalım :) ,çıksa süper olur ben alırımdım mesala , ilginç bir fikir :)

Melike Demirbağ Kaplan dedi ki...

Bence de gayet güzel bir fikir. Uygulaması da zor değil, hiç birinin aklına gelmedi mi ki?

Ayrıca, bundan size dönem projesi olur mu acaba ;)

Simge Tosun dedi ki...

hocam bizde düşündük aslında ama nasıl ve nerden başlıyacagımızı bi türlü bilemedik :)